Matematika COVID: I gjithë virusi në botë do të futet në një kanaçe

I gjithë virusi që shkakton COVID që qarkullon në botë tani mund të futet lehtësisht brenda një kanaçe të vetme.

Duke përdorur nivelet globale të infeksioneve të reja me sëmundjen pandemike, së bashku me vlerësimet e ngarkesës virale, eksperti i matematikës në Universitetin e Bath Kit Yates , shprehet se ka gati dy miliardë – grimca të koronavirusit të ri, ose SARS-CoV2.

Duke detajuar hapat në llogaritjet e tij në një artikull të botuar në faqen e lajmeve The Conversation, Yates tha se ai përdori diametrin e SARS-CoV-2 – në një mesatare prej rreth 100 nanometra, ose 100 miliardë të metrit – dhe pastaj kuptoi vëllimin të virusit sferik.

Edhe llogaritja e proteinave spike të projeksionit të koronavirusit dhe fakti që grimcat sferike do të lënë boshllëqe kur grumbullohen së bashku, totali është akoma më pak sesa në një kola të vetme 330 mililitër (11,16 ounces), tha ai.

“Eshtë e habitshme të mendosh se të gjitha telashet, përçarjet, vështirësitë dhe humbja e jetës që kanë rezultuar gjatë vitit të fundit mund të përbëjnë vetëm disa kafshata të asaj që pa dyshim do të ishte pija më e keqe në histori”, tha Yates në artikullin e tij .

Më shumë se 2.34 milion njerëz kanë vdekur nga COVID-19 deri më tani dhe ka pasur gati 107 milion raste të konfirmuara në të gjithë botën, sipas të dhënave të mbledhura nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Johns Hopkins. /Aljazeera/