Studimi nxjerr të dhëna befasuese, zbulohen për herë të parë 2 ngjashmëritë midis njerëzve dhe delfinëve

Delfinët kanë zhvilluar një numër të tipareve të ngjashme të personalitetit me njerëzit, pavarësisht se kanë evoluar në mjedise jashtëzakonisht të ndryshme, zbuloi një studim i fundit, shkruan “The Guardian”.

Një studim, i botuar në Journal of Comparative Psychology, shqyrtoi 134 delfinë meshkuj dhe femra nga tetë ambiente në të gjithë botën, me personalitetin e secilit delfin duke u vlerësuar nga stafi i objekteve. Rezultatet e studimit gjetën një ngjashmëri me njeriun të disa tipareve të personalitetit, veçanërisht kuriozitetin dhe shoqërueshmërinë shkruan The Guardian.

Studimi i ka ndihmuar studiuesit të kuptojnë se si tipare të caktuara të personalitetit njerëzor u zhvilluan në mënyrë të pavarur nga mjediset e menjëhershme. Këto ngjashmëri u gjetën pavarësisht se delfinët kanë evoluar në një mjedis krejtësisht të ndryshëm nga primatët, me paraardhësin e fundit të përbashkët që jetoi rreth 95 milion vjet më parë.

Dr Blake Morton, një pedagog i psikologjisë në Universitetin e Hull dhe autori kryesor i studimit, tha se ishte hera e parë që personaliteti i delfinëve ishte studiuar në këtë mënyrë.

“Shumica e hulumtimeve janë bërë mbi primatët, kështu që ne vendosëm të bëjmë diçka ndryshe dhe të shikojmë delfinët. Askush nuk ka studiuar kurrë personalitetin në delfinët më parë në mënyrën që kemi.

Unë nuk dua që njerëzit ta keqinterpretojnë atë dhe të thonë se njerëzit dhe delfinët kanë të njëjtat tipare të personalitetit. Vetëm se disa prej tyre janë të ngjashëm, ”shtoi ai.